Nedostatočný príjem vitamínu D? Takto s tým skoncujete!

21. januára 2021
2779
 

Vitamín D zásadným spôsobom posilňuje obranné reakcie človeka. Jeho prítomnosť v tele je doslova nevyhnutná. Dostatočný príjem vitamínu D nás môže pomôcť ochrániť pred vírusovými infekciami. Príjem vitamínu D v slovenskej populácii nie je z pohľadu odborníkov optimálny.

Vitamín D dokáže ľudské telo čerpať počas letných mesiacov zo slnečného žiarenia. V zimnom období je však náš organizmus odkázaný na jeho príjem väčšinou iba z jeho potravinových zdrojov. Vhodným zdrojom vitamínu D sú okrem iného mlieko a mliečne výrobky.

Štúdie Spoločnosti pre výživu vo Fakultnej nemocnici Motol z rokov 2007 až 2018 ukázali, že príjem vitamínu D je nízky prakticky vo všetkých vekových skupinách. „Riešením môže byť úmerné slnečné žiarenie a v zimnom období vyššia konzumácia prirodzených zdrojov vitamínu D, alebo o tento vitamín obohatené mlieka či mliečne výrobky,“ vysvetľuje MUDr. Petr Tláskal, CSc. z Fakultnej nemocnice Motol. S nedostatkom príjmu vitamínu D sa však nestretávajú iba Slováci. Tento problém riešia aj ostatné krajiny v Európskej únii. Výnimkou sú iba severské štáty – Nórsko, Švédsko, Fínsko – a to vďaka vysokej spotrebe rýb.

Konzumácia mlieka s vekom klesá. „Medzi 3. a 5. rokom ľudského života konzumuje denne mlieko zhruba 45% detí a 14% detí mlieko úplne odmieta. Vo veku medzi 10. a 15. rokom už hovoríme o pravidelnej konzumácii iba u 39% detí, pričom 24% detí mlieko odmieta. Stabilnejšia je konzumácia mliečnych výrobkov. Viac-menej u starších detí sa už častejšie objavuje aj nižší príjem vápniku, ktorý je pre optimálny účinok vitamínu D rovnako potrebný,“ pripomína Petr Tláskal.

Vitamín D je pre fyziologické funkcie človeka absolútne nenahraditeľný. Okrem dobre známej úlohy v novotvorbe kostnej hmoty, zasahuje do obranných reakcií a má rad ďalších metabolických aktivít. „Najmä v zimnom období, kedy je slnečných dní skutočne skromne, je veľmi dôležité zvýšiť prísun vitamínu D v strave. Veľmi výdatným zdrojom je mliečny tuk, ktorý používame v podobe masla, smotany a je prítomný tiež v plnotučnom mlieku. Možno tak jednoznačne odporučiť, aby v zimnom a chladnom období deti, ale aj dospelí mali vo svojej strave mliečne produkty zaradené v dostatočnej miere,“ vysvetľuje  imunológ prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. z Fakultnej nemocnice v Hradci Králové.

Nedostatočný príjem vitamínu D, predovšetkým u staršej populácie, zvyšuje rozvoj osteoporózy a tým podmieňuje aj ľahší vznik zlomenín kostí pri úraze, znižuje svalovú silu a zvyšuje riziko pádu.

Vitamín D sa prirodzene vyskytuje v mlieku a mliečnych výrobkoch, kde je rozpustený v mliečnom tuku. V porovnaní  s niektorými inými potravinami, napríklad s rybami, nie je vitamínu D v mliečnych výrobkoch zas až toľko a skutočný obsah je ovplyvnený mnohými faktormi, medzi ktoré napríklad patrí miesto, kde sú kravy chované, či sú v stajni alebo na pastvine, typ a spôsob kŕmenia. Mliečne výrobky síce nepatria k špičke, čo sa obsahu vitamínu D týka, ale z dôvodu nízkej konzumácie rýb na Slovensku sú mliečne výrobky považované za najlepšiu alternatívu, ako získať vitamín D.

Zdieľaj článok:

Comments are closed.