Podľa čoho vybrať správne víno?

10. marca 2021
2736
 

Určite túto situáciu poznáte. Stojíte v obchode pred plným regálom rôznych druhov vín, ale neviete, ktoré vybrať. Väčšinou vyhráva víno, ktoré vás osloví buď cenou alebo peknou etiketou. Vždy je ale dôležité vyberať víno podľa toho, na akú udalosť ho chcete použiť. Na každú situáciu sa totiž hodí iné víno. Prinášame malý prehľad, podľa čoho vybrať správne víno.

Počas výberu je dôležité uvedomiť si, na akú príležitosť víno kupujeme. Je rozdiel kúpiť víno „len tak na posedenie s priateľmi“, či kupovať vína k jednotlivým druhom jedla k slávnostnému stolu. Niektoré vína sa hodia k zverine, iné k rybám a úplne iné napríklad k steakom.

Víno k jednotlivým druhom jedla:

Priemerná predajná cena vína s DPH je na Slovensku 4,30 eur, avšak počas korona krízy v roku 2020 priemerná cena klesla na 3,70 eur s DPH. „Počas krízy sme pozorovali, že sa predalo rovnaké množstvo vína, ale priemerná predajná cena sa znížila maximálne na 3,70 eura s DPH,“ hovorí riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková.

  • Biele víno obsahuje minimum trieslovín a preto je aj chuťovo zo všetkých druhov najjemnejšie a uhladenejšie. Biele víno sa výborne hodí k rybám, hydine, k morským plodom a syrom.
  • Červené víno má chuť najvýraznejšiu a najplnšiu. Po červenom víne by sme mali väčšinou siahnuť, pokiaľ pripravujeme zverinu alebo červené mäso (napríklad hovädzie).
  • Ružové víno je dobrou voľbou, pokiaľ pripravujeme napríklad rôzne druhy šalátov. Vďaka svojej farbe je veľmi obľúbené najmä u žien.

Vhodné vína, napríklad k jedlám môžeme ďalej vyberať podľa obsahu cukru:

  • Suché vína majú najmenší obsah zvyškového cukru. Vyznačujú sa kyslejšou chuťou.
  • Polosuché vína obsahujú viac cukru ako suché. Nie však toľko, aby sa o nich dalo povedať, že sú „sladké“. Stále ide o kyslejšiu chuť.
  • Polosladké vína obsahujú pomerne veľa zvyškového cukru. Vyznačujú sa práve sladšou chuťou. Veľmi často ide o neskoré zbery hrozna. Typickou odrodou polosladkého vína je Chardonnay.
  • Sladké vína obsahujú najviac zvyškového cukru. Sú veľmi sladké a hodia sa prevažne k rôznym dezertom a sladkým jedlám. Veľmi často sa predávajú v menších fľašách, než ostatné druhy vín.

Rozdelenie vín na Slovensku podľa kvality

Slovenské vína môžeme rozdeliť do 3 kvalitatívnych kategórií – víno, víno s chráneným zemepisným označením a víno s chráneným označením pôvodu. Zabúdať samozrejme netreba na to, že víno treba konzumovať zodpovedne. Viac info nájdete na na www.zrodene.eu.

Zdieľaj článok:

Comments are closed.