Čo majú spoločné Lucie Bilá, Gloria Gaynor, Jamelia či Emília Vášáryová?

18. decembra 2019
3593
 

Druhá januárová sobota bude už po 20-krát patriť dobročinnému Plesu v opere. Ten už tradične otvára úder na gong. Tejto úlohy sa tradične zhosťovali hlavné hudobné hviezdy, no pred tromi rokmi nastala zmena a úderom na gong otvorila celú plesovú sezónu legenda slovenského filmu Emília Vášáryová. Pamätáte si ďalšie známe a aj menej známe osobnosti, ktoré otvárali Ples v opere?

Prvý ročník Plesu v opere v roku 2001 otvorila známa česká speváčka Lucie Bilá. Niekoľkonásobná zlatá slávica tak získala ďalšie prvenstvo, ktoré jej už nikto nevezme. O rok neskôr sa tejto dôležitej úlohy chopila francúzska hudobná hviezda, krásna a talentovaná Mireille Mathieu. Jednou z najväčších hviezd, ktorá na gong udrela v roku 2004 a tiež v roku 2010 bola anglická speváčka Lisa Stansfield.

Lucie Bilá (2001)

Lisa Stansfield (2010)

V roku 2017 štafetu po známych spevákoch prevzala významná herečka a renomovaná pedagogička Emília Vášáryová. Tá od začiatku pôsobí ako členka Čestného plesového výboru a od roku 2016 sa zhostila aj úlohy prvej ambasádorky jeho dobročinného poslania. V rovnakej tradícii pokračoval aj 18. ročník, ktorý spolu s Nadáciou pre deti Slovenska a Koalíciou pre deti Slovensko otvoril závažnú celospoločenskú tému vzdelávania detičiek so zdravotným znevýhodnením. Úderu na gong sa zhostila podporovateľka jeho dobročinného zámeru Veronika Vadovičová, úspešná slovenská paraolympijská reprezentantka.

„Udrieť na gong na Plese v opere je veľmi významným spoločenským aktom a vždy túto úlohu dostali vzácne osobnosti. Až do samotného momentu vo mne vreli pocity vzrušenia a strachu, aby to dobre dopadlo a aby aj spoločnosť správne pochopila, prečo pre túto úlohu vybrali práve mňa. Cením si, že sa mi dostalo takejto pocty. Inklúzia a integrácia na školách sa ma úzko týkala v detstve a o to viac vo mne táto téma vyvolala vnútornú potrebu zapojiť sa do dobročinného poslania Plesu v opere. Pamätám si, ako som preplávala školskými podmienkami a viem, ako je to v dnešnej dobe. Preto si nesmierne vážim hostiteľa dobročinného Plesu v opere, že 18. ročník poukázal práve na tento spoločenský problém,“ povedala Vadovičová.

Veronika Vadovičová (2018)

Emília Vášáryová (2017)

Počas 19. ročníka Plesu v opere sa ujala symbolického úderu na gong špeciálna pedagogička a zakladateľka  slovenskej spoločnosti pre spina bifida a/alebo hydrocefalus Terézia Drdulová, ktoré je zároveň mama syna Dominika s rázštepom chrbtice: „Pre mňa to bola obrovská pocta a pocit nemalej zodpovednosti. Vnímam záväzok voči tým, s ktorými som doteraz trávila veľkú časť môjho života. Poznám túžby, priania, sny a nádeje detí a mladých ľudí s postihnutím. Počas mojej praxe som zažila nemálo príbehov, kedy mala inklúzia obrovský zmysel. Nik by na začiatku  nepredpokladal, ako veľmi dobre to bude na konci cesty, po ktorej sme s dieťaťom prešli, a tie deti to predurčilo. Môžem povedať, že sme im zásadne zmenili život a nesmerovali sme ich k pozitívnym cieľom. Inklúzia sa nedá predstierať, treba ju prijať ako hodnotu a dennodenne žiť. Ak ľudia s postihnutím nebudú mať vzdelanie a vybudované  vzťahy s bežnou populáciou, obe strany už nebudú túto možnosť mať a teda si budú cudzí – až sa stanú neviditeľní,“ vyjadrila svoje pocity táto inšpiratívna žena.

Okrem spomínaných dám si na gong Plesu v opere v minulosti udreli aj celosvetové hudobné hviezdy Gloria Gaynor či britská speváčka Jamelia, ktorej hit Superstar z roku 2003 určite dodnes dobre poznáte.

Terézia Drdulová (2019)

Gloria Gaynor (2009)

Jamelia (2012)

Novinky počas 20. ročníka

Jubilejný 20. ročník Plesu v opere prinesie niekoľko noviniek. Jednou z nich bude fakt, že vážených hostí po prvýkrát v dvadsať ročnej histórii privíta dvojica, herec Martin Huba a herečka Emília Vášaryová, ktorá sa pred tromi rokmi zhostila práve úderu na gong. „Bola som veľmi rada, a bola to pre mňa vzácna chvíľa, keď som sa mohla pred tromi rokmi zhostiť úlohy symbolicky otvoriť plesovú sezónu úderom na gong. Ten úder vtedy reprezentoval omnoho viac. Reprezentoval dobročinný rozmer, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou Plesu v opere. Ukázalo sa, že to, že pomáhame druhým, prináša dvojnásobnú radosť nielen z nášho spoločného stretnutia na plese, ale aj z vedomia vzájomnej spolupatričnosti. 20 rokov je krásne dlhá doba a viem, že s mojim kolegom Martinom Hubom s potešením tento ples otvoríme a oslávime jubileum práve v divadle, ktoré je nielen našou alma mater, ale už 100 rokov aj symbolom kultúrnosti nášho národa,“ hovorí Emília Vášáryová.

Výťažok z dobročinného Plesu v opere spolu už po tretíkrát poputuje na podporu inkluzívneho vzdelávania detí so zdravotným znevýhodnením, na ktoré upozorňuje aj program Kto chýba?, ktorý vznikol v spoluprácu s Nadáciou pre deti Slovenska.

Zdieľaj článok:

Comments are closed.