Neviete si odpustiť sladké? V tom prípade môžete orieškové maslá nahradiť ich zdravšou alternatívou. Práve takéto dobroty ponúka slovenská značka Powerlogy, z ktorej si vyberú aj ľudia s intoleranciou či alergiou. Jeden z najobľúbenejších výrobkov Power Cashew je vyrobený z kešu orechov v BIO kvalite bez akýchkoľvek prídavkov a cukru.
Power Cashew je na slovenskom trhu skutočne unikát. Ďalšími ingredienciami, ktoré zvýrazňujú jeho chuť a pozdvihujú prirodzenú sladkosť sú kokos a BIO vanilka. Kešu maslo obsahuje minimum sacharidov a je preto vhodné aj pre low carb, až keto štýl stravovania, vegánov či diabetikov a najnovšie oslovil aj odbornú verejnosť vrámci Great Taste Awards.
Zisk svetového ocenenia – kešu krém ohodnotený dvomi hviezdami Great Taste
Značka Powerlogy sa u svetových odborníkov zapísala viac krát. V rámci gastronomickej súťaže Great Taste Awards už zabodovali produkty Power Nougat, Power Pistacchio, Power Butter a najnovšie aj Power Cashew. Aj tento rok 500 porotcov, odborníkov na kvalitu potravín a šéfkuchárov hodnotilo pomocou slepých testov 12 772 výrobkov zaslaných z viac ako 100 rôznych krajín z celého sveta. Bio kešu krém oslovil porotcov gastronomického „Oskara“, a dnes sa môže hrdiť dvoma hviezdami z maximálnych troch získaných na Great Taste Awards 2019.
V Powerlogy robia maximum pre vývoj produktov, ktoré v sebe spájajú silu čistej chuti a funkčnosti pre extra energiu a nadpriemerný fyzický i mentálny výkon. „Veríme, že kvalitné jedlo mení myslenie, a preto majú všetky naše produkty vysokú výživovú hodnotu. Našou vášňou je progresívna a efektívna životospráva. Ocenenie od odborníkov z Great Taste nám dodáva ešte väčšiu chuť na našich Powerlogy produktoch poctivo pracovať,“ dodáva zakladateľ Dušan Plichta.
Ako vzniklo nové kešu maslo?
Príbeh kešu masla od Powerlogy siaha do cestovateľskej minulosti zakladateľa. V USA, Austrálii alebo západnej Európe, si zvykol na kvalitné orechové maslá a krémy, ktoré boli bežnou súčasťou dobrej životosprávy. „Na Slovensku sme pred časom okrem komerčných arašidových masiel s prídavkom cukru a konzervantov nenašli žiaden produkt, ktorý by nás oslovil svojou chuťou a zároveň by spĺňal tie najnáročnejšie kritériá kvality. S víziou bezchybných potravín sme sa preto pustili do výskumu, pričom sme otestovali viac než 50 rôznych značiek doma i v zahraničí. Prelomovým sa pre nás stal Organic Food Festival v Londýne, kde sme získali dôležité detailné poznatky pre našu receptúru,“ hovorí Plichta.
Následne niekoľko mesiacov testovali produkt s partnermi v slovenskej výrobe. Výsledkom je unikátne čerstvé kešu maslo z kešu orechov v top kvalite bez akýchkoľvek prídavkov a cukru. Jedinou ingredienciou, ktorá zvýrazňuje chuť a pozdvihuje prirodzenú sladkosť je kokos.
Platí staré pravidlo – nie sú orechy ako orechy!
Je známe, že priemerné komerčné orechy sú náchylné na plesne a oxidáciu. Okrem toho je dôležité vedieť, že napríklad také arašidy nie sú úplne ideálnym zdrojom výživných látok vzhľadom na vysoký pomer polynasýtených tukov, alergénov a neželaný príjem omega-6 mastných kyselín. Z tohto pohľadu sú svojím zložením unikátne práve mandle, kešu a kokosové orechy. Kešu majú nielen skvelý profil mononasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre telo ideálnym zdrojom energie, ale obsahujú aj proteíny a najmä množstvo vitamínu E a vlákniny.
Jednoduchý test môže na sebe aplikovať každý: Vyskúšajte iný štandard snacku/olovrantu a otestuje si, že sa budete cítiť úplne inak po lahodnom kešu masle napríklad s ovocím v porovnaní s klasickými sladkosťami.
Ako najlepšie využiť kešu krém:
- Rovnako ako klasické maslo na priamu konzumáciu, či pridať do kaše.
- Len tak na lyžicu a podľa chuti s banánom, jahodami alebo broskyňami.
- Zakomponovať do lahodných smoothies, shakeov alebo pudingov.
- Zakomponovať do domáceho pečenia alebo varenia ako zdroj zdravých a kvalitných tukov.
- Výroba vlastných snackov v low carb až keto štýle, produkt obsahuje minimum sacharidov.