Rýchlo a chutne: Pražma s kapunati ako z dovolenky!

7. mája 2020
2544
 

Väčšine z nás už zrejem dávno došla zásoba osvedčených receptov. Zhruba dva mesiace v domácej karanténe sú skutočne dlhá doba aj pre tie najšikovnejšie  gazdinky. Ak pri varení chcete podporiť aj našu ekonomiku, tak sa počas svojho nákupu zamerajte na potraviny s pôvodom v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetká poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár desiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárskych a potravinárskych produktov.

Naše chuťové bunky sú občas nevyspytateľné. Spoločne však vďaka projektu  Zrodené v EÚ v spolupráci s kuchárom Petrom Cvanom môžeme vyraziť na ochutnávku receptov z obľúbených dovolenkových destinácií. Tou je aj slnečná Malta, odkiaľ pochádza recept, ktorý poteší všetkých milovníkov rýb.

Pražma s kapunati (tradičná zeleninová príloha) 2 porcie

  • 1 väčšia pražma kráľovská
  • 1 citrón
  • Rozmarín
  • Tymián
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 stredné baklažány
  • 1 stopkový zeler
  • 2 cibule
  • 1 plechovka lúpaných rajčín
  • ½ hrnčeka olív
  • Kapary – čajová lyžička
  • Biely vínny ocot
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • Zväzok bazalky
  • Soľ a korenie

Postup:

Čerstvú rybu opláchneme, vyčistíme brušnú dutinu a zbavíme žiabrov. Skontrolujme, prípadne dočistíme šupiny. Ryby si prerežeme až k chrbtu, osolíme a okoreníme zvnútra aj zvonku, do brucha vložíme plátky citrónu , čerstvý tymián a dva strúčiky cesnaku. Rybu pokvapkáme olejom, zabalíme do alobalu a vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov, pečieme po dobu 18 minút.

Vo voľnom čase si pripravíme tradičnú maltskú zeleninovú prílohu kapunati.

  • 2 stredné baklažány
  • 2 stonky stonkového zeleru
  • 2 cibule
  • Plechovka lúpaných rajčín
  • ½ hrnčeka zelených olív
  • Kapary – polievková lyžica
  • 4 lyžice bieleho vína
  • 1 lyžica octu
  • Lyžica hnedého cukru
  • Čerstvá bazalka

Postup:

Baklažán nakrájame na menšie kocky, dáme do cedidla, osolíme a necháme odkvapkať. Opláchneme ho a osušíme papierovou utierkou. Na panvici rozohrejeme olivový olej, vložíme baklažán a opečieme ho dozlatova – cca 8 minút. Vyberieme ho z panvice, pokiaľ je to potrebné, pridáme olej a vložíme cibuľu pokrájanú na kocky  a jemne pokrájaný očistený stopkový zeler. Opekáme tiež cca 7-8 minút. Do hlbšej panvice dáme pokrájené, olúpané rajčiny, vínny ocot, cukor. Dôkladne premiešame, pridáme opečenú zelenu, osolíme, priklopíme a dusíme na miernom ohni 15 minút, starostlivo miešame ak je treba, prilejeme máličko vody, aby sa zmes nepripalovala. Pred koncom vmiešame olivy, kapary a natrhané lístky bazalky. Hotovú kapunati podávame pri izbovej teplote a pred podávaním posypeme ľahko opraženými piniovými orieškami.

Zdieľaj článok:

Comments are closed.