Väčšina z nás si sviatky bez chutného zemiakového šalátu nevie predstaviť. Nie je však žiadne tajomstvo, že táto dobrota medzi zdravé pochúťky nepatrí. Projekt Zrodené v EÚ aj z toho dôvodu prináša recept na zaujímavý zemiakový šalát, ako ho ešte nepoznáte. V tejto obmene si ho môžete vychutnať aj počas blížiacich sa osláv Silvestra.
Ak patríte medzi milovníkov zemiakového šalátu, tak možno radi vyskúšate túto novú verziu. Tradičné suroviny však nahradíte za zdravšie a telu prospešnejšie.
Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 500g šalátových zemiakov (typ A)
- 1 šalátovú uhorku
- 3 – 4 stonky kôpru
- 70g bieleho jogurtu gréckeho typu
- 100g kyslej smotany
- 2 – 3 lyžice kvalitného panenského oleja (môže byť olivový alebo repkový)
- Soľ
- Korenie
Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť. Potom ich ošúpte a nakrájajte na kocky alebo „hranolky“, skrátka ako na klasický šalát. Uhorku nakrájajte na menšie kocky zhruba vo veľkosti 1 centimetra a dajte do väčšej misky spoločne so zemiakmi. Pridajte nadrobno nasekaný kôpor. V inej miske si zmiešajte kyslú smotanu, biely jogurt a kvalitný olivový olej. Olej môžete voliť olivový alebo repkový (zostávajte však u panenského). Dobre premiešajte a zmiešajte so zmesou v mise. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Pred podávaním nechajte vychladnúť, ideálne aj pár hodín odležať. Chuť kôpru sa výborné hodí k rybám, avšak šalát môžete podávať napríklad aj s kvalitným mäsom.