Česko-Slovenský ples 2020 priniesol veľkolepý hudobný a tanečný program

11. februára 2020
3038
 

Plesová sezóna patrí medzi obľúbené časti roku. Kým iné podobné akcie sa chvália tým, že túto sezónu otvárajú, tak Česko-Slovenský ples v pražskom Obecnom dome je už 7 rokov jej vyvrcholením. Mnohé významné osobnosti z oblasti vedy, kultúry, športu, podnikateľského i politického života tak počas uplynulého víkendu opäť utužovali priateľské vzťahy.

Sedem rokov existencie Česko-Slovenského plesu, to je sedem nezabudnuteľných plesových nocí a sedem rokov budovania hodnotnej tradície, vďaka ktorej sa Česi a Slováci v jediný večer stretnú, aby si bok po boku pripomenuli svoju spoločnú históriu. Ako je už dobrým zvykom, v rámci programu a slávnostného otvorenia podujatia nechýbalo viacero prekvapení – prvým z nich bola skladba Bedřicha Smetanu Vltava v podaní hudobného zoskupenia Zvonkohra Košariská-Priepasné, detí pochádzajúcich z rodiska Generála Milana Rastislava Štefánika – jednej z osobností, ktorej bol venovaný program tohtoročného plesu.  

Hostí čakali tiež dve filmové prekvapenia: dokument slovenského režiséra Petra Hledíka venovaný prierezu storočnej histórie Slovenského národného divadla, ktoré v tomto roku oslavuje výnimočné jubileum a tiež krátky videofilm Generál Milan Rastislav Štefánik Osloboditeľ, vytvorený Vojenským historickým ústavom Bratislava pri príležitosti 140. výročia narodenia M. R. Štefánika a 100. výročia jeho tragickej smrti.    

Slávnostné otvorenie 7. ročníka Česko-Slovenského plesu sa nieslo tiež v sprievode tónov Piesne o rodnej zemi. O tejto kultovej skladbe nazývanej aj Najkrajší kút v šírom svete z operety Gejzu Dusíka, Hrnčiarsky bál, sa v minulosti uvažovalo ako o slovenskej hymne. Na Česko-Slovenskom plese zaznela z úst sólistu opery Štátneho divadla Košice Jaroslava Dvorského, ktorý zastúpil svojho brata Miroslava. Ten totiž deň pred plesom nečakane ochorel a musel vystúpenie zrušiť.  “Veľmi si vážime, že Jaroslav na poslednú chvíľu prijal naše pozvanie a zastúpil svojho chorého brata. Odkazom Česko-Slovenského plesu je bratstvo medzi našimi dvoma národmi. Teraz náš ples obohatil celkom nový význam slov “bratská láska”, odkazujú organizátori na margo nečakanej zmeny v programe, ktorá sa udiala len 24 hodín pred podujatím.   

Tradičné úvodné predtancovanie prinieslo skutočnú lahôdku pre tých najnáročnejších milovníkov umenia – majstrovské dielo Piotra Iľjiča Čajkovského, Mariusa Petipu a Leva Ivanova Labutie jazero v dvoch exkluzívnych prevedeniach. Prvé z nich predviedol Balet Divadla J. K. Tyla v Plzni. Druhé baletné vystúpenie ikonický duet Biele Adagio vrchol 2. dejstva Labutieho jazera odtancovali prví sólisti Baletu SND Olga Chelpanova a Konstantin Korotkov. Vystúpenie dvojice baletných majstrov bolo zároveň venované ich domovskému Slovenskému národnému divadlu, ktoré tento rok oslavuje 100. výročie založenia. Hudobnou poctou SND bolo tiež druhé vystúpenie Jaroslava Dvorského, slávna neapolská pieseň O Sole Mio, ktorá je neodmysliteľnou stálicou svetových operných repertoárov.

Hosťom do tanca spievala celá plejáda hviezd na čele s Richardom  Müllerom, Leonou Machálkovou, Emmou Drobnou, Terezou Maškovou a Martinom Chodúrom. Aktuálna Česko-Slovenská SuperStar Tereza Mašková si svojím vystúpením uctila českú legendu Věru Špinarovú. Slovenská kapela Duchoňovci zase pripomenula nesmrteľné hity Karla Duchoňa pri príležitosti jeho nedožitých 70. narodenín. K úžasnej atmosfére na parkete prispel tiež Rozhlasový Big Band Gustava Broma so sláčikovou sekciou Symfonického orchestra Českého rozhlasu pod taktovkou dirigenta Vladimíra Valoviča. Rezidenčný súbor Českého rozhlasu aktuálne oslavuje úctyhodných 80 rokov svojej existencie. Celým večerom hostí sprevádzala česko-slovenská moderátorská dvojica v zložení Michala Hergetová a Roman Juraško.

Foto: David Peltán

Zdieľaj článok:

Comments are closed.