Spartanské príbehy hodné nasledovania! Ak ešte váhaš, ukážeme ti, ako na to

7. marca 2024
241
 

lovenskí športovci sa neúnavne pripravujú na preteky Spartan v roku 2024. Prvé preteky Spartan Trail sa uskutočnia už o necelý mesiac na Kubínskej holi. Organizátori očakávajú mimoriadnu ukážku atletických schopností, odhodlania a neochvejného spartanského ducha.

Každý Spartan má svoj jedinečný príbeh. O Marošovi Kudlíkovi ste už mohli počuť. Je to nebojácny bojovník a inšpirácia pre všetkých atlétov a ľudí, ktorí sa neboja prekážok.  Po amputácii nohy sa stal nezlomným športovcom a úspešným absolventom informatiky. Ako pretekár Spartan absolvoval 28 pretekov vrátane najťažších Ultra pretekov v histórii. Neustále dokazuje, že hendikep nie je výhovorka. Jeho odhodlanie a víťazný postoj sú príkladom pre všetkých.

Ako sa najlepšie pripraviť na preteky Spartan?

Podľa skúsených trénerov je príprava a psychika človeka veľmi dôležitá. „Pre úplných začiatočníkov je najdôležitejšie zvládnuť prvé preteky predovšetkým bez zranenia a s dobrým pocitom z prekonaných prekážok a samého seba. Preto sa na tréningoch venujeme nie len rozvoju sily a kondície, ale aj osvojeniu si správnej techniky zdolávania jednotlivých prekážok. Psychika je samozrejme veľmi dôležitá a je veľký rozdiel, či ide o začínajúceho alebo skúseného pretekára. Je dobré, keď sa človek na tieto preteky aspoň trochu pripraví, lebo vie potom lepšie odhadnúť, čo jeho telo dokáže a spoľahnúť sa naň v krízových momentoch. A keď už príde vážna kríza, je dôležité to hlavne nevzdať a postupne, aj keď pomalým tempom, sa posúvať ďalej do cieľa,vysvetľuje Lucia Eckerová, profesionálna trénerka.

Najbližší zimný Trail na malebnej Orave bude už 23. marca 2024, kde sa športovci aj diváci môžu tešiť na bežecké preteky v SKI Kubínska hoľa. Aj na tento trail sa už pripravuje skupinka, ktorú popri práci spojila radosť zo športu a pohybu. Marek Martinkovič súťaží už štvrtý rok. Na Spartanovi ho upútala kombinácia behu, prekážok a náročného terénu. Skupina, ktorá spoločne trénuje už niekoľko rokov, má za sebou preteky na Slovensku, v Čechách alebo v Španielsku, či Rakúsku.

Najbližších pretekov sa plánuje zúčastniť aj manažérka Katarína Lešková. Takto spomína na svoje začiatky: „Po prvom preteku v Pezinku sme pochopili, že je potrebné konkrétne sa zamerať na techniku jednotlivých prekážok a prispôsobiť tomu všetky tréningy. Vďaka našej trénerke Lucke Eckerovej máme skvelé zázemie v podobe skvelého gymu, kde vieme trénovať gro spartanských prekážok.“

S odstupom času a po rôznych pretekoch Spartanu vidia aj títo nadšenci svoje osobné posuny. Za krátky čas vyrástli športovo i výkonnostne. No predovšetkým držia spolu. „Pre nás to nie sú len preteky. Užívame si najmä to, že tam ideme spolu, že to všetci dáme a vždy keď ideme vo „vlnách“ sa vzájomne podporujeme, hecujeme práve v prebiehajúcich pretekoch. A ten pocit v cieli keď zistíš, že si to dal zvládol, že si vyhral sám nad sebou je sladký. Naozaj je to aj o tých diskomfortných zónach, ktoré nás limitujú najmä v hlave, doplnila Katarína Lešková.

Najbližšia výzva, do ktorej sa aj títo spartania rozhodli zapojiť je Spartan Trail na Kubínskej holi. Ponúkne účastníkom možnosť voľby medzi dvoma vzdialenosťami,10 km a 21 km, pričom tí najodvážnejší sa môžu zapojiť do jedinečnej skupinovej výzvy v podobe 12-hodinového Hurricane Heat. Tento náročný test, špeciálne navrhnutý Spartanom, má za cieľ preveriť duševné a fyzické schopnosti účastníkov na úrovni, o akej sa im ani nesnívalo.

Naša vízia je poskytnúť účastníkom nielen bežné súťaženie, ale aj zážitok, ktorý ich vytrhne z komfortnej zóny a posilní ich nielen fyzicky, ale aj mentálne,“ zdôrazňuje Tereza Šolcová, riaditeľka pretekov Spartan Central Europe. „Spartan Trail nie je len o behu, ale o sile, odvahe a neúnavnom presadzovaní sa. Hurricane Heat pridáva ďalší rozmer a príležitosť pre účastníkov prekonať samých seba.“

 

Zdieľaj článok:

Comments are closed.