Kurací vývar nasýti aj lieči: Aké sú ďalšie výhody hydinového mäsa?

30. augusta 2021
1719
 

S prichádzajúcimi chladnejšími dňami a sychravými počasím sa u ľudí zvyšuje riziko prechladnutia, angíny či chrípky. Ako prevencia pred nimi môže poslúžiť aj hydinové mäso. Skvelou voľbou pre malých aj veľkých je obľúbení kurací vývar.

 Medicínu z kuchyne poznali už naše staré matere a je dobré spomenúť si na to aj dnes. Kurací, prípadne slepačí vývar je dobrý tak na zasýtenie, ako aj na liečenie. A to je v tomto období prechladnutí a chrípok viac ako aktuálne.

Už od stredoveku sa recepty na liečivý kurací vývar dedia z generácie na generáciu. Napríklad v židovskej kuchyni sa vývar nazýva aj tekutým penicilínom. Látky obsiahnuté v   polievke totiž pôsobia protizápalovo, pomáhajú zmierňovať kašeľ a uvoľňujú upchatý nos. Posilňujú organizmus, imunitný systém, blahodarne pôsobia na tráviacu sústavu. Zjesť kuraciu polievku znamená zohriať telo zvnútra a doslova ho nabiť dôležitými  vitamínmi. Hydratuje organizmus a je vynikajúcou kombináciou látok pre ich okamžité vstrebávanie do organizmu. Obsahuje proteíny , ktoré sú pri prechladnutí a pri nechuti do jedenia veľmi dôležité pre posilnenie imunity.

Kurací vývar okrem mäsa pozostáva aj zo zeleniny, ktorá predstavuje bohaté spektrum vitamínov a antioxidantov. Proces liečby tak prebieha rýchlejšie. Poctivá kuracia polievka podľa najnovších výskumov skutočne funguje ako liek. Výskum skúmal vplyv vývaru na pohyb bielych krviniek, ktoré chránia telo pred zápalom. Pri rôznych infekciách sa ich rýchlosť spomaľuje. Práve pri konzumácii kuracej polievky sa opäť aktivizujú, a tým sa telo s chorobou vysporiada skôr.

Slovenskí spracovatelia  združení v Únii hydinárov Slovenska uvedomujúc si priaznivé účinky  kuracieho vývaru ponúkajú na trhu kvalitné čerstvé  kuracie polievkové zmesi, po ktorých by sme mali siahať v tomto chrípkovom období častejšie ako po antibiotikách. Viac užitočných informácií nájdete na www.zrodene.eu.

Pozitíva konzumácie hydinového mäsa

Hydina a vajcia sú súčasťou plnohodnotnej a vyváženej stravy človeka. Ich zaradenie do jedálnička má množstvo zdravotných benefitov. Aké sú ich výživové hodnoty a ako sa zorientovať pri ich výbere radí riaditeľ  Únie hydinárov Slovenska, Ing. Mgr. Daniel Molnár. Mäso hydiny má vysoký obsah bielkovín, vrátane esenciálnych aminokyselín, vysoký obsah esenciálnych nenasýtených mastných kyselín a minerálnych látok a nízky obsah tukov,  čo hrá veľmi dôležitú úlohu v prevencii civilizačných ochorení,  ako sú srdcovo-cievne, onkologické ochorenia, cukrovka, obezita, hypertenzia, osteoporóza, atď.

Bielkoviny z hydiny sú kvalitné, ľahko využiteľné a stráviteľné. V modernej výžive je kladne hodnotený aj nízky obsah tuku, a preto sa mäso z hydiny využíva v liečebnom diétnom systéme. Hydinové mäso je aj dobrým zdrojom minerálnych látok –  draslíka, horčíka, ale aj fosforu a  vápnika. Všetky uvedené prednosti hydinového mäsa ho predurčujú k širokému uplatneniu v liečebných diétach, vrátane redukčných.

 

Zdieľaj článok:

Comments are closed.