Mladé slovenské vinárstvo Pádár oživilo výrobu vína v Padarovciach a na trh prinieslo kvalitné ríbezľové vína s potvrdeným obsahom vitamínu C, železa a selénu.
Bobule čiernych ríbezlí sa považujú za jedno z najhodnotnejších ovocí v našom zemepisnom pásme. Patria medzi významné rastlinné antioxidanty, obsahujú dôležité vitamíny i minerály. Tie sa zachovávajú aj vo víne, ktoré sa z nich vyrába a môže byť príjemným spestrením pre dlhé jesenné večery.
Základom dobrého vína je kvalitná surovina. Pádár si čierne ríbezle pestuje vo vlastných sadoch v podmienkach prírodného prostredia blízko Teplého vrchu, ktoré má jednu z najpriaznivejších klím na Slovensku. Ich celková rozloha je osem hektárov, pričom na hektári sa urodí v priemere 5000 kg čiernych ríbezlí. Pre kvalitu vína je dôležitý aj spôsob zberu. Ríbezle musia byť optimálne zrelé a v zbere sa nesmú nachádzať konáriky, lístky či iné prímesi.
Bohaté na zdraviu prospešné látky
Víno zreje v nerezových fermentačných nádobách a z ovocia sa lúhujú antioxidanty a rôzne prospešné látky. Keď poriadne vykvasí, filtruje sa a výsledkom je chuťovo vyrovnaný produkt s vyváženým obsahom vitamínu C, železa a selénu. V litri suchšieho vína Pádár Exclusive sa nachádza 2,9 miligramov železa, 0,6 miligramov selénu a 33 miligramov vitamínu C. Liter sladšieho vína Pádár Premium obsahuje 2,7 miligramov železa, 0,5 miligramov selénu a 26,5 miligramov vitamínu C.
Ako si najlepšie vychutnať ríbezľové vína
Ideálna teplota pre podávanie ríbezľových vín je 10-14 °C, vtedy sa prejaví plná chuť a vôňa. Tí, čo uprednostňujú rafinované suchšie vína, môžu siahnuť po Pádár Exclusive, ktoré má jemne trpkastú a plne zamatovú chuť. Pre tých, ktorí majú radi sladšie a pritom svieže vína, je určené polosladké víno Pádár Premium. Toto víno môžete aj zohriať na 60 °C, a získať tak ideálny horúci nápoj, ktorý padne vhod najmä v sychravom počasí. Ríbezľové vína sú vhodným nápojom aj ku kačacine, husacine, divine alebo dezertu.
Vína Pádár možno zakúpiť v e-shope na stránke www.padar.sk v ponuke vín.