Česko-Slovenský ples 2019: Poznáme mená hlavných hviezd!

23. októbra 2018
5534
 

Odkaz nadštandardných vzťahov Slovenska a Česka je stále živý. Dôkazom je prestížny Česko-Slovenský ples v Prahe. Organizátori už pripravujú šiesty ročník, ktorý sa uskutoční v sobotu 16. februára 2019. Najvýznamnejší spoločný ples oboch krajín bude už tradične venovaný významným jubileám, míľnikom a okamihom v slovenskej i českej histórii.

Česko-Slovenský ples sa teší veľkej obľube u Slovákov aj v Česku. Podobne ako v minulých ročníkoch, aj budúci rok jeho dejiskom ostanú priestory pražského Obecného domu, kde bol pred 100 rokmi oficiálne vyhlásený spoločný štát Čechov a Slovákov. Obľúbené podujatie z roka na rok  svojou úrovňou, návštevnosťou i programom stále výraznejšie potvrdzuje status rešpektovaného spoločenského podujatia a vrcholu plesovej sezóny oboch krajín. Dôkazom sú stovky vzácnych hostí z rôznych oblastí spoločenského života, ktorí každoročne vo februári zavítajú do pražského Obecného domu práve kvôli Česko-Slovenskému plesu.

Oslava 30. výročia Nežnej revolúcie a 50. výročia prvého slovenského plesu v Prahe 

“V roku 1969 po vzniku federácie bol v Prahe založený Miestny odbor Matice slovenskej, ktorý 23. apríla 1969 zorganizoval v sídle federálneho Ministerstva zahraničných vecí v Černínskom paláci (dnešné sídlo Ministerstva zahraničných vecí Českej republiky)  tzv. Spoločenský zoznamovací večer. Hostí večerom sprevádzala trojica Miroslav Horníček – Milan Lasica – Július Satinský s tanečným orchestrom. Dodnes sa o ňom hovorí ako o “prvom slovenskom plese v Prahe”. Týmto 1. spoločenským večerom sa vlastne založila tradícia každoročne konaných spoločenských večerov česko-slovenského priateľstva. Po Nežnej revolúcii a od rozdelenia  federácie už pod oficiálnym názvom Slovenský ples, kontinuálne konaným až do roku 2008. A práve na jeho odkaz nadväzuje Česko-Slovenský ples, ktorý je nielen pripomienkou, ale tiež živým dôkazom pokračujúcich nadštandardných vzťahov medzi Čechmi a Slovákmi,” vysvetľuje riaditeľ plesu Radovan Čaplovič. “

Hviezdny program

Minulé ročníky Česko-Slovenského plesu nastavili latku hudobného programu poriadne vysoko. Hostia si užili vystúpenia hviezd ako Karel Gott, Helena Vondráčková, Marie Rottrová,  Jana Kirschner, Celeste Buckingham, Dara Rolins, Meky Žbirka či Dan Bárta. Ani február 2019 nebude výnimkou a obe hostiteľské krajiny opäť vytiahnu z talára to najlepšie. Hlavnou hviezdou večera  tentoraz bude česká legenda Hana Zagorová. Okrem nej svoje hity zaspieva aj slovenská skupina No Name. Na pódiu honosnej Smetanovej siene zažiaria tiež Mária Čírová, Adam Ďurica a Vladimír “Laďa” Kerndl s dcérou Terezou Kerndlovou. Sprevádzať ich bude obľúbený Rozhlasový Big Band Gustava Broma pod taktovkou Vladimíra Valoviča doplnený o sláčikovú sekciu. Moderátormi večera budú Lucia Barmošová a Martin Dejdar.

Vzácna záštita

Česko-Slovenský ples si každoročne vyslúži prestížne záštity prezidentov Slovenskej republiky i Českej republiky. Výnimkou nebude ani nadchádzajúci ročník. Oficiálnu záštitu nad plesom opätovne prevzali prezident Slovenskej republiky J.E. pán Andrej Kiska a prezident Českej republiky J.E. pán Miloš Zeman.

Predaj vstupeniek na Česko-Slovenský ples začína v nedeľu 28. októbra 2018, presne v deň 100. výročia vzniku Československa. Vstupenky kúpite tu.

Zdieľaj článok:

Comments are closed.