Fialová, Svarinská, Mitaš a Czuczor na jednom pódiu. Kto z nich je Zajačik?

22. septembra 2020
2950
 

Pandémia koronavírusu na niekoľko mesiacov značne obmedzila fungovanie divadiel. Štúdio L+S tak plánovanú jarnú premiéru svojej novej hry odložilo na jeseň. Po letnom programe však práve premiéra komédie Evy Borušovičovej pod názvom Zajačik otvorila 38. sezónu v divadle L+S, v ktorej si zahrá hviezdne herecké obsadenie Zuzana Fialová, Zuzana Vačková, Kristína Svarinská, Marián Mitaš a Noël Czuczor.

Zúfala komédia o tom, že kým nedozriete a kým vo vás neuveria, kúzlo nezafunguje. Dovtedy milujte a jedzte, tým nemôžete nič pokaziť. ,,Verím, že divákov opäť poteší vtipný Borušovičovej nadhľad na medziľudské, medzigeneračné či partnerské vzťahy. Jej hra 69 vecí lepších než sex sa u nás hrá už 7 rokov a vždy je vypredaná,“ prezradil výkonný riaditeľ Štúdia L+S Pavol Danišovič.

Mladý šéfkuchár menom Zajačik sa dostáva do mierne excentrickej domácnosti manželského páru v čomsi, čo by sa dalo nazvať kríza, keby sa ňou tí dvaja hodlali zaoberať. Manžel si frustrovane užíva sabatikal a manželka trávi väčšinu voľného času vo vani. Okrem toho sa tu takmer permanentne nachádza aj ich kamarátka – trikrát rozvedená romantička a nakoniec k nim pribudne aj krásavica z hotelovej recepcie. A veci sa dajú do pohybu. Nielen tie viditeľné, ale aj tie, ktoré boli roky zametené pod kobercom. Ako to skončí? Určite prekvapivo. Ale nie nepochopiteľne.

,,Pod rúškom bezuzdnej zábavy sa  v tejto hre skrýva snaha vyjadriť sa k feminizmu, liberalizmu a konzervativizmu, k rozdielom a podobnostiam medzi mužmi a ženami, medzi mladými a starými. Ale hlavne sa v hre Zajačik diváci dozvedia veľa potrebných informácií o tom, aké všestranné využitie má praktická mágia v každodennom živote. Presne tak. Praktická mágia. Našim cieľom je, aby z divadla odchádzali diváci tak, že muži budú držať ženy za ruky a ženy sa budú cítiť ako bohyne. Alebo aspoň ako čarodejnice,“ hovorí autorka i režisérka hry Eva Borušovičová.

Štúdio L+S, ako aj premiéru komédie Zajačik sa rozhodla v úlohe generálneho partnera podporiť medzinárodná zasielateľská a logistická spoločnosť. ,,Naša spolupráca so Štúdiom L+S sa začala jednoducho, jedným listom s prosbou. Tridsaťročná tradícia obohacujúca slovenskú divadelnú scénu repertoárom s nezameniteľným poetickým humorom bola pre nás hlavným impulzom záujmu o partnerstvo. Práve divadelnej kultúre sa na Slovensku dostáva málo podpory a priestoru, hoci dokáže prilákať a zabaviť divákov všetkých vekových kategórií,“ hovorí predseda predstavenstva BUDAMAR LOGISTIC Peter Malec.

Premiéra hry bola kvôli opatreniam v dôsledku ochorenia Covid-19 na poslednú chvíľu opäť ohrozená, no našťastie prebehla podla plánu vo štvrtok 17.9. Prvé reakcie divákov boli viac než skvelé, v hre sa totiž nájde každý z nás. Všetky predstavenia pochopiteľne prebiehajú za dodržania všetkých bezpečnostných opatrení.

Foto: Ctibor Bachratý

Zdieľaj článok:

Comments are closed.