Najzvláštnejšie vianočné tradície

24. novembra 2020
3964
 

Vianoce sú na Slovensku známe ako sviatky pokoja a mieru. Medzi štandardné zvyky patrí stavanie jasličiek, zapaľovanie sviečok na adventnom venci, zdobenie vianočného stromčeka a obdarovanie darčekmi.  Niektoré tradície zo sveta nám tak môžu prísť minimálne zvláštne.

Švédska koza  z Gävle

Švédi v roku 1966 na začiatku adventu postavili 13 metrov vysokú kozu do stredu námestia. Keďže však koza bola slamená, na Silvestra zhorela. Odvtedy sa stalo tradíciou nielen každoročné stavanie kozy, ale aj jej podpaľovanie vandalmi v rôznych dňoch adventu. Kozu sa im napriek vytvoreným opatreniam podarilo podpáliť viac ako 30-krát.

Festival veľkých lampiónov na Filipínach

Každý rok v sobotu pred štedrým dňom sa v hlavnom vianočnom meste Filipín – San Fernande koná lampiónový festival. Festivalu sa zúčastňuje jedenásť dedín a všetci sa snažia postaviť ten najveľkolepejší lampión.  Pôvodne sa vyrábali z japonského origami papieru, boli veľké pol metra a dnu umiestňovali sviečku. V súčasnosti sú lampióny vyrábané z rôznych materiálov a dosahujú veľkosť až 6 metrov. Sviečky nahradila moderná technika v podobe elektrických žiaroviek, ktoré vytvárajú veľké žiariace obrazce.

Rakúsky Krampus

Krampus je rakúske strašidlo, ktoré sa objavuje v období adventu. Pripomína čerta, ktorý si podľa povesti dáva do vreca na chrbát neposlušné deti. Na páse má pripnutý kravský zvon, ktorý má odháňať zlých ľudí. V súčasnosti sa organizujú v alpských dedinkách a mestečkách sprievody Krampusov. Skupiny súťažia o najlepšie vyrezané masky či kostýmy a to všetko za zvukov zvonov, cinkania reťazí, hlasnej hudby a dymu. Podľa tejto legendy vzniklo niekoľko filmov, najznámejšia je hororová komédia z roku 2015.

Nórske metly

V Nórsku ľudia na Štedrý deň schovávajú metly. Táto tradícia trvá od doby keď ľudia verili, že na Štedrý deň vyjdú čarodejnice a zlí duchovia, ktorí hľadajú metly, na ktorých by odleteli. Do dnešného dňa niektorí ľudia v Nórsku schovávajú vo svojich domoch metly na tom najbezpečnejšom mieste.

Foto: Pixabay.com

Zdieľaj článok:

Comments are closed.