Tip na výlet: Tieto vianočné trhy musíte vidieť na vlastné oči!

14. novembra 2018
6372
 

Vianoce už klopú na dvere. Jednou z najobľúbenejších častí najkrajších sviatkov roka sú pre mnoho Slovákov práve vianočné trhy. Tie v centre Bratislavy začínajú už 23. novembra. V metropole východu odštartujú 5. decembra.

Vianočné trhy sa vďaka svojej neopakovateľnej atmosfére tešia veľkému záujmu aj u našich susedov. Dobré jedlo, varené víno a skvelá hudba sú na programe aj počas vianočných trhov v Prahe či Budapešti.

Ekologická Praha

Pražáci si dávajú načas a svoje trhy na Staroměstském náměstí spustia až 1. decembra 2018. Zato ale potrvajú až do 6. januára. Pripravujú sa na ne o to poctivejšie a tento rok budú kompletne ekologickí! Všetko predané občerstvenie bude servírované na kompostovateľnom bio riade. Prahu teda nezavalia skoro žiadne plastové odpady. Kto sa prechádzal po námestí po skončení akýchkoľvek vianočných trhov, musí dať pred českým nápadom klobúk dolu.

Virtuálna Budapešť

Trhy v Budapešti patria medzi desať najkrajších trhov v Európe. Bežne ich navštívi až 800 000 ľudí. Trvajú od 9. novembra až do Nového roka. Veľkým lákadlom je bezpochyby svetelná šou premietaná na fasádu Baziliky sv. Štefana, ku ktorej budete  tento rok potrebovať 3D okuliare. V Maďarsku bude premietaná 3D šou použitá vôbec po prvýkrát.  Vidieť ju môžete v ktorýkoľvek deň od 24. novembra a to každú pol hodinu po zotmení. Vaša vianočná atmosféra tým naberie celkom nové rozmery.

Ľadová Viedeň

Viedenský vianočný sen pred viedenskou radnicou začína 16. novembra a potrvá do 26. decembra. Viedeň pre milovníkov korčuľovania na ľade pripravila 3000 m² vyzdobenej ľadovej plochy. Schladiť sa od horúcej čokolády môžete na ľade každý deň a to vrátane Štedrého dňa.

Tradičný Krakow

Vianočné trhy v Krakowe začínajú 30. novembra a potrvajú do Druhého sviatku vianočného. Špecifikom krakowských trhov je súťaž v stavaní jasličiek. Jasličky majú podobu krakowských barokových kostolov a gotických katedrál. Všetky jasličky sú v decembri vystavené na námestí Rynek Glowny a niektoré sú vysoké až dva metre. Poliaci si túto tradíciu udržiavajú už od 19. storočia.

Zdieľaj článok:

Comments are closed.