Chcela som len piecť, z lásky  k svojim deťom

16. apríla 2024
2073
 

Miriam Vargová, mama dvoch detí, manželka a dnes už úspešná podnikateľka so značkou Mimi‘s Bakery. Keď sa Miriam spoznala so svojím manželom, obaja boli veľmi mladí, tesne po škole. Plní ideálov. Miriam milovala cudzie jazyky, túžila cestovať, byť prekladateľkou. Muža vždy lákal svet automobilizmu a podnikanie. Svadba a prvé dieťa však na seba dlho nečakali a tak svoje plány museli trochu upraviť.

Pri výchove sa snažíte aby boli deti prioritou a nič im nechýbalo. Pre Miriam bola rodina vždy na prvom mieste. Ako deti rástli bola im diagnostikovaná alergia na pšenicu a mlieko. Poviete si , veď takéto alergie sú už dnes bežné. No ono to tak celkom nie je, a pred 15 rokmi už vôbec nie. Nehovoriac o tom, že náhradné potraviny boli takmer nedostupné a ak ste niečo zohnali, stálo to šialené peniaze.

A tak Miriam začala študovať, skúšať vlastné receptúry k pečivu, študovala zloženie produktov a zistila, že priestor na kreatívu je tu veľmi obmedzený a najviac to pociťovali práve deti. Nikto tým svojim nechce odopierať to na čo majú prirodzene chuť,, a tak Miriam trochu zariskovala a nahradila klasický pšeničný chlebík za špaldový. Na počudovanie  deťom nevznikla žiadna alergická reakcia.

Ale aby to nebolo také easy, Miriam má zas „kamarátku“ celiakiu a tak motivácia skúšať nové možnosti nechýbala. Miriam odvaha nikdy nechýbala a tak začala kombinovať a miešať si vlastné múky. Spočiatku len tak doma, potom pre známych a zrazu nestíhate. Manželia Vargovci, ktorí vždy držali spolu, si povedali , že si skúsia otvoriť výrobňu a piecť profesionálne. To že Miriam bude raz riadiť tím ľudí, že okrem pekárne sa z jej podniku stane kaviareň a bistro zároveň, ani vo sne nepredpokladala.

Ako mi na úvod povedala, chcela som „len piecť“.

Dnes je to síce vo veľkej miere o plánovaní a manažovaní, Miriam ale stále nájdete s drdolom a rukami od múky. Svojej vášne sa nevzdala. Pravda je aj taká, že je veľká perfekcionistka a svoje výrobky chce mať dokonalé. Kým svoju novinku vyloží na pult, prejde aj niekoľkonásobnou skúškou. Bezlepkový kváskový chlieb jej vyšiel podľa predstáv až na 51.pokus.Až vtedy bola spokojná.

A prečo nie je kvások ako kvások?

Pekární s podobným konceptom , kde sa pečie bezlepkovo, remeselne, možno nájdete viac. Mimi‘s Bakery sa ale svojim prístupom predsa len odlišuje .Ako vraví : Smena začína už deň vo pred! Skutočne! Preto, aby ste si ráno mohli kúpiť čerstvý chlebík, v Mimi’s Bakery sa pripravuje kvások ešte večer, deň vopred, v špeciálnej miestnosti, bez „akýchkoľvek urýchľovačov“. Ak by ste čakali na rožky už ráno o 6:00 ako sme boli  z minulosti zvyknutí, kdeže. Miriam si dáva na čas  a viete prečo? Na dobré sa čaká..

A to nie je namyslenosť, alebo prehnané sebavedome, práve naopak, Miriam je na seba pomerne prísna a kritická. Keď spomína na svoj vývoj, sama povedala, že piekla dobre, ale nie dosť dobre. Dodnes sa učí, skúša, inšpiruje sa cestami ak sa nájde čas. Pre svojich zákazníkov potom hneď prinesie závan Paríža do Mimi‘s Bakery. Malá pekárnička s kaviarňou, ktorú v Šamoríne už väčšina pozná, no nemálo zákazníkov je aj mimo mesta. Mnohí dokonca zo zahraničia.

Vargovci majú chuť expandovať, už čoskoro ich budete môcť vidieť napríklad aj v Bratislave a my milovníci kvality im držíme palce!

Zdieľaj článok:

Comments are closed.