Aj vám už došla fantázia a trápite sa tým, čo dnes budete variť? Väčšina s nás si v aktuálnej situácii varí v pohodlí domova. Ak týmto chcete podporiť aj našu ekonomiku, tak sa počas svojho nákupu zamerajte na potraviny s pôvodom v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetká poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár desiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárskych a potravinárskych produktov.
Mimoriadne veľkej obľube sa aj u nás tešia jedlá z talianskej kuchyne. Pizza, cestoviny či rôzne sladké zákusky by sme mohli jesť aj každý deň. S projektom Zrodené v EÚ a v spolupráci s kuchárom Petrom Cvanom môžete ochutnať tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy aj bez nutnosti opúšťať svoj domov.
Ak si robíte zálusk práve na Taliansko, vyskúšajte si doma pripraviť lasagne. Ich príprava môže na prvý pohľad vyzerať zložito, nejde však o nič náročné.
Lasagne s kuracím mäsom a divokou brokolicou (4 porcie)
- 1 kg divokej brokolice / môžeme použiť klasickú brokolicou alebo tiež špenát
- cca 11 plátkov lasagní
- 0,6 kg kuracích pŕs
- 1 veľkú cibuľu
- 3-4 strúčiky cesnaku (pri menej aromatických možno viac)
- cca 50 g masla
- 1 kopcová polievková lyžica hladkej múky
- ¾ litra mlieka
- 1 mozarellu
- soľ
- korenie
- 1 lyžicu olivového oleja
- 0,5 dcl bieleho vína
Postup:
- Najprv si nakrájame kuracie mäso
- Na drobné kocky nakrájame cibuľku, ktorú dáme restovat do rozpáleného oleja, cibuľku osmažíme dozlatova
- Zapražíme múkou a pomaly miešame
- Orestovanú múku zalejeme mliekom, pridáme trochu bieleho vína a dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom
- Stiahneme hrniec z ohňa
- V panvici rozpálíme olej, hodíme pár vetvičiek čerstvých byliniek a pridáme ľahko osolené a okorenené kura
- Opečieme dozlatova, medzitým si opláchneme vo vode divokú brokolicu, ktorá pre nás nie je až tak tradičná, ale chuťou by som ju priprovnal k špenátu s nádychom brokolice. Pozrite sa na listy, čerstvosť spoznáme podľa ich vitality
- Na dno pekáča nanesieme prvú vrstvu bešamelu, naň položíme prvú vrstvu čerstvých lasagní
- Ďalej poukladáme kuracie mäso, znovu prelejeme bešamelom a pokračujeme divokou brokolicou
- Tento postup opakujeme trikrát
- Na poslednú hornú vrstvu poukladáme mozzarellu , ktorá je ďalšou typickou surovinou pre kuchyňu tejto zeme
- Lasagne vložíme do vopred predhriatej rúry na 165 stupňov a pečeme 30 minút
Po uplynutí tejto doby sú lasagne zhora opečené dozlatova. Potom prichádza na radu to najlepšie a síce ich konzumácia.
Foto: Freepik.com